Povijest

Poduzeće “Industrijsko prehrambeni kombinat” nastalo je 1947. godine, kada u Rijeci osniva “Žitni fond za otkup, uskladištenje i distribuciju žitarica”. Pedesetih godina prošlog stoljeća preuzimajući mlinove u Fužinama i Delnicama, poduzeće za proizvodnju tjestenine “Rudolf Tomšić”, riječku mljekaru, maloprodajnu trgovačku mrežu bivšeg trgovačkog poduzeća “Goranin” s 30 prodavaonica, nastaje poduzeće “Veležito”. Krajem 50-tih godina je u sastavu “Veležita” izgrađena među prvima u zemlji Automatska pekara na Brajdi, a u međuvremenu se poduzeću pripojilo i nekoliko manjih pekara u Gorskom kotaru te na otocima Cresu i Lošinju. Tako okrupnjen “Žitni fond” mijenja naziv u “Industrijsko prehrambeni kombinat” .  

Pekarsko poduzeće “Pek–Pod” osnovano je 1947. godine. Nakon što se poduzeću 1958. godine pripojilo nekoliko manjih pekara koje su do tada samostalno djelovale na području grada, “Pek–Pod” u svom sastavu ima 27 proizvodnih pogona s klasičnom proizvodnjom, a većina njih je u svom sastavu imala i prodavaonicu kruha i peciva. Tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća “Pek–Pod” preuzima sve male pekare na gradskom i prigradskom području, te pekare na području Crikvenice, Novog Vinodolskog, Senja i Raba. Godine 1964. “Pek–Pod” doživljava svoj najznačajniji tehnološki preobražaj puštanjem u rad Tvornice kruha–Vežica.

Pod današnjim imenom poduzeće nastalo  1. srpnja 1967. godine integracijom dvaju poduzeća: “Industrijsko prehrambenog kombinata” i pekarskog poduzeća “Pek–Pod”.

Prehrambeno industrijski kombinat Rijeka ulazi u sastav SOUR – a “Brodokomerc” – Rijeka 1983. godine, a iz kojeg izlazi 1989. godine bez maloprodajne mreže od četrdesetak prodavaonica, te se 1.listopada 1989. godine konstituira kao DP pod istim nazivom. Izlaskom iz SOUR-a ponovo razvija vlatitu maloprodajnu mrežu. Od upisa u sudski registar s danom 31.12.1993. godine, a nakon svih zakonom predviđenih radnji, PIK djeluje kao dioničko društvo mješovitog vlasništva.

PIK Rijeka d.d. - Prehrambeno Industrijski Kombinat d.d. Rijeka danas je moderna tvrtka s dugogodišnjom tradicijom. Tvrtka koja proizvodi kvalitetne prehrambene proizvode prema visokim standardima. Proizvodnja hrane u našoj tvrtki objedinjuje stručnjake različitih profila, s krajnjim ciljem da se unaprijedi prehrana i kvaliteta hrane. U želji da udovoljimo zahtjevima kvalitete i raznovrsnosti ukusa, kontinuirano ulažemo u usavršavanje tehnike i tehnologije, kao i usavršavanje stručnih kadrova.

Kontinuirano pratimo kvalitetu proizvoda u vlastitim suvremeno opremljenim laboratorijima i putem ugovora sa za to ovlaštenim ustanovama. U veljači 2004. PIK je dobio međunarodno priznati certifikat kvalitete ISO 9001:2008., a certifikat kvalitete ISO 22000: 2005, Hrvatska gospodarska komora dodjelila je u veljači 2005., te kruhu, kolačima i tjestenini iz programa “Zlatno zrno žita” certifikate Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta. Navedeni certifikati dodjeljuju se proizvodima iznadprosječne kvalitete. Danas PIK posjeduje i certifikate Halal za tjesteninu, Mlijeko hrvatskih farmi za mliječne proizvode te međunarodni IFS certifikat, jedan od najpriznatijih za sektor hrane, za sva tri proizvodna pogona i programa.

Od 2016. u pekarskom pogonu na Vežici u funkciji je i nova oprema za proizvodnju kiselih tijesta (nove tehnologije produžene prirodne fermentacije u proizvodnji kruha i peciva), puštena je u pogon i nova linija za meka tijesta te pakerica za sendviče, što omogućava tvrtki daljnje proširenje ponude. U 2017. ostvarena je i investicija u automatiziranu liniju smrznutih pekarskih proizvoda, što tvrtki omogućuje nastup na nacionalnom tržištu i izvozu. 2017. sa lokacije Škurinje na Vežicu se preselila i slastičarna koja proizvodi razne slastice (kolači, torte, keksi...).

Ova stranica koristi tzv. kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. Saznajte više o kolačićima.

PRIHVAĆAM