PaštaRIa kao terapija za malenog Tea

09.02.2018.

Donacije

U petak, 2. veljače, PIK Rijeka donirao je malenom Teu Jelenoviću drvenu kutiju ispunjenu asortimanom Paštarije, koja će dječaku služiti kao terapija te brži put do ozdravljenja i prvog koraka. Dvoipolgodišnjem Teu pri rođenju je dijagnosticirana rijetka bolest - artrogripoza, a jedina klinika koja se bavi liječenjem ove bolesti nalazi se u Njemačkoj u mjestu Aschau. Kako Teo i njegova obitelj ne bi morali nekoliko puta godišnje putovati u Njemačku, bazen pašte za rehabilitaciju odlučili smo im donijeti u njihov dnevni boravak. 

Teo će sad, »kopajući« po bazenu pašte, sipajući je oko sebe, ali i tražeći u njoj skrivene druge predmete različitih taktilnih karakteristika, zapravo razvijati svoj osjet dodira i na taj način graditi u svom dječjem mozgu »veze« između njega, njegova osjeta i okoline, te na taj način i pridonositi svom bržem napretku u smislu pokretljivosti.

Artrogripoza je rijetka dijagnoza, odnosno oboljenje koje se manifestira ukočenošću zglobova, tetiva i slabom pokretljivošću mišića. Malenom Teu ona je zahvatila obje nožice i ruke u laktovima, prstima i na šakama. Ova donacija dokaz je da se s jednostavnim i svakodnevnim predmetima u rehabilitaciji mogu napraviti čuda te smo jako ponosni što će naša Paštaria pomoći malenom Teu da napravi svoj prvi korak.